Eleftheria Arvanitaki

yunan müzisyen. 1957’de pire‘de doğdu. 80’li yılların ortalarına kadar rebetiko temelli opisthodromiki kompania ile çalıştı, bazı sanatçıların albüm çalışmalarında vokalistlik yaptı. 1984 yılında gruptan ayrılarak solo çalışmalarına başladı. kısa süre içerisinde yunanistan’ın en sevilen müzisyenlerinden biri olmayı başardı. bununla yetinmeyen sanatçı womad projelerinde yer alarak dünya çapında bir üne de kavuştu, çeşitli otoriteler tarafından avrupa’nın divaları arasında gösterildi.

arvanitaki ara dinjkan‘la yaptığı “meno ektos” * * ahmet kaya ve alpay yine “dinata” * sezen aksu tarafından yorumlandığında türkiye’de de müzikle ilgilenen belirli bir kesimin dikkatini dolaylı da olsa çekmeyi başardı. sanatçı atina’da yaşıyor ve yılda ortalama 100 konserle aktif olarak müzik yapmaya devam ediyor.

kanımca 90’lı yılların ortalarına kadar belirgin bir yunan müziği çizgisinde albümler yapan sanatçının gittikçe batı akdeniz, özellikle ispanya ve fransa hatta latin popuna yaklaştığı görülüyor. dün gece yeni albümünü de tanıttığı amsterdam melkweg konserinde (albüm ispanyol bir yönetmenle birlikte hazırlanmış) seslendirdiği şarkıların yapısı, düzenlemesi ve söylenişi bende ciddi bir celine dion etkisi yarattı. buna rağmen 20 yıl önce tanışılan bir sesi ilk kez canlı dinlemek bütün bunlara baskın çıkıyor. sahne performansı tek kelime ile harika olan sanatçının konsere meno ektos ile başlayıp dinata ile son vermesinin yarattığı etkiyi tanımlamak da oldukça güç. konserde eksik kalan yalnızca türk çiftetellisi “tsifteteli tourkiko”*oldu, umarım başka bir konserde dinleme fırsatı buluruz.

dünyayı sevme nedenlerindendir.

diskografi:

eleftheria arvanitaki (1984)
kontrabanto (1986)
tanirama (1989)
meno ektos (1991)
i nihta katavainei (1993)
ta kormia kai ta maheria (1994)
tragoudia gia tous mines (1996)
ektos programmatos (1998)
ekpobi (2001)
eleftheria arvanitaki live (2002)
ola sto fos (2004)
grigora i ora perase (2006)
kai ta matia kai i kardia (2008 )
e/a (2010)